Prenova stanovanja

Vas zmrazi, ko pomislite na selitev? Mene tudi. Kar naenkrat si v kaosu, nič več ti ni jasno, najraje bi vse skupaj pustil, pa ne moreš.

In nihče ne more vsega narediti namesto tebe. Veliko lahko, vsega pa res ne.  V bistvu se lahko močno zasmiliš sam sebi. Ko pa vse to prebrodiš, življenje postane lepše. Mar ni z vsako spremembo tako? Ko se nepripravljeni srečujete z novo preizkušnjo, ste v stresu, ko pa žanjete sadove svojega dela, pozabite na težave. Saj veste, ladje so v pristanu varne, toda niso zgrajene za ta namen.

S selitvijo imam kar nekaj izkušenj. Raje sploh ne omenim kolikokrat sem se že selila. V glavnem sem si selitve zaželela sama, včasih pa me je v to prisilila situacija. Vsak moj novi dom je bil drugačen, funkcionalen in pravljično privlačen, skratka pravo gnezdece udobja.

Seveda ima selitev veliko prednosti. Dom si lahko uredimo na novo, pri čemer so dobrodošli nasveti, ki jih dobimo na spletu, v revijah, prisluhnimo tudi strokovnjakom za opremljanje. Upoštevajte želje vseh članov gospodinjstva. Odločite se lahko za stilsko osvežitev stanovanja ali za celotno prenovo.

Upoštevanje Feng shui

Pri razporeditvi in opremi prostorov lahko upoštevate Feng shui načela. Feng Shui je več kot 3.500 let stara antična znanost, ki se ukvarja z energijami. Je veda o tem, kako urediti zunanji svet, da podpremo svoj notranji svet. Sam izraz feng shui pomeni "veter voda" in odraža gibanje te energije. Obstaja več feng shui šol in metod. Namen vseh je, da zavestno preuredimo energije v bivalnem prostoru. Dom naj bo varno zatočišče, ki nudi enakovredne bivalne možnosti za vse stanovalce.

Prostore lahko razporedimo s pomočjo bagua mreže. Vedno pa žal razporeditve prostorov ne moremo spreminjati, obstaja pa kar nekaj možnosti, da odpravimo pomanjkljivosti. Upoštevanje pravil Feng shui je torej priložnost, da pridobimo radost, mir, polnost in smisel življenja.

Načrtovanje

načrtovanje pohištvaŽe pred selitvijo dovolj časa namenimo načrtovanju in vse bo potekalo bolj gladko. Za vsak prostor v stanovanju ali hiši razmislimo, kaj nam pomeni, kaj se bo v njem dogajalo, kakšna razporeditev pohištva in dodatkov bi nam  najbolj ustrezala, katere barvne kombinacije bi bile primerne. Prav tako upoštevajmo, kaj nas je motilo do sedaj, kaj bi dodali, brez česa bi lahko živeli. Opredelimo stil, ki si ga želimo, retro oz. podeželski stil opremljanja, minimalističen skandinavski ali moderen in sodoben.

Izdelajte si načrt, ki se začne se z izmero prostora, lahko  v mislih ali na papirju, vendar je na papirju dosti bolj praktično. Odločite se lahko za arhitekta, ki vam bo izrisal načrt v celoti, od instalacij do razporeditve opreme in razsvetljave in s tem časovno prihranite. Z natančnim načrtovanjem ureditvijo po vaši meri se izognete marsikateri neprijetni situaciji. Načrtovanje pa je še toliko bolj pomembno, če gre za opremljanje majhnega ali mansardnega stanovanja ter garsonjere ali majhnih prostorov, kot so kopalnica, otroške sobe ipd.

Ko imate izdelan načrt, se lahko odločite za hitro akcijo preureditve ali pa si vzamete več časa. Dober načrt vsebuje tudi popis del in količin materiala, izbira pa je odvisna od finančne zmožnosti.

Energetska učinkovitost

Energetska učinkovitostMed najpomembnejše postavke sodi energetska učinkovitost doma, torej primerna izbira ogrevanja, izolacije ter oken in vrat. Preverite finančne spodbude za naložbe v zunanje stavbno pohištvo za učinkovito rabo energije, kot so okna, balkonska vrata, zasteklitve in fasada, ki jih ponuja Eko sklad (Slovenski okoljski javni sklad).

Zbiranje ponudb

Pred izbiro izvajalcev pridobite ponudbe oz. predračune in jih natančno preglejte. Pri primerjavi bodite pozorni na to, da primerjate enak material in enako kakovost storitev. Upoštevajte reference izvajalcev in se pozanimajte o njihovi doslednosti. Ko se dogovorite za sodelovanje, čim bolj natančno opredelite celoten potek dela in vaša pričakovanja, tako termin izvedbe, rezultata, ki ga želite in tudi čiščenje prostorov.

Največkrat se pri izvajalcih pojavi težava glede neupoštevanja rokov izvedbe. To vam lahko povzroči veliko težav, še zlasti, če ste že dogovorjeni z drugimi izvajalci za nadaljnja dela. Izogibajte se plačilu po predračunu, oz. vsaj ne celotnemu plačilu, da vam ostane še nekaj manevrskega prostora.

Izvedbena dela pri prenovi stanovanja

Pri prenovi stanovanja se lahko odločimo za posege, ki se jih sicer ne bi lotili. Spremenimo razpored prostorov, podremo kakšno steno ali pa postavimo novo, zamenjamo keramiko, obnovimo instalacije, vgradimo stavbno pohištvo, zamenjamo talno oblogo, prebarvamo stene, postavimo novo kuhinjo in se odločimo za nov stil opremljanja. Skoraj zagotovo bo pri izvedbi katere od navedenih opravil nastal hrup, predvsem pri grobih zidarskih delih, zato pravočasno poskrbite za dobre sosedske odnose. Sporočite jim, kaj se bo dogajalo ter se že v naprej opravičite za nastalo situacijo.

Poskrbite za pravočasno naročilo, dostavo in montažo pohištva, oken, vrat, in drugih vgradnih elementov.

V kolikor prenavljate hišo je možnosti za prenovo še več, lahko se odločite tudi za kamin, talno in/ali stensko gretje, centralni sesalni sistem, še zlasti veliko možnosti pa vam nudi urejanje okolice.

Usklajevanje dela izvajalcev, določanje zadolžitev in nadzor dela lahko prepustite strokovnjakom, kar je priporočljivo pri večjih posegih.

Notranja oprema

Pri prenovi stanovanja ni potrebno kupiti vse na novo. Navadno se pri selitvi odločimo za kakšen nov kos pohištva, lahko pa obnovimo in osvežimo staro pohištvo in ustvarimo nov, prijeten ter unikaten ambient. Pri odločitvi glede novega ali starega pohištva imajo pomembno vlogo finančna sredstva, s katerimi razpolagate.  Denar raje vložite v kakovostno vgradno opremo, saj lahko pohištvo kadarkoli zamenjate, težje pa se je odločiti za menjavo npr. talne obloge ali keramike v kopalnici.

Razmislite tudi o tem, katero pohištvo in dodatke res potrebujete, kaj vas osrečuje in se poslovite od ostalega, saj se s tem osvobajate tudi čustvene navezanosti na predmete.

Pohištvo razporedite tako, da bo prostor udoben in uporaben, v skladu z vašimi željami in potrebami. Barvno naj se ujema z barvami prostora, upoštevajte tudi stilsko usmeritev. Vsekakor ni zanemarljiv izbor dodatkov, kot so zavese, okrasne blazine, okvirji, slike ipd.

Nekaj idej iz naše bogate palete izdelkov


Finančna zmožnost

Obnove stanovanja se lotite v okviru svoje finančne zmogljivosti. Naj vas ugodno kreditiranje ne zavede preveč, saj boste posledice čutili še dolgo. To sicer ne pomeni, da se je potrebno popolnoma izogniti kreditom in biti pesimističen. Imejte plan, kako ravnati v primeru negativnih presenečenj. Sicer pa je kreditiranje za nakup ali obnovo stanovanja še najbolj opravičljivo. Imejte finančni plan in sproti spremljajte, da bodo nastali stroški v okviru načrtovanih, sicer pa pravočasno ukrepajte.

Prenova celotnega stanovanja zagotovo ni enostavna. Za funkcionalen,  lep in urejen dom se splača potruditi, predvsem pa za novo življenjsko energijo, ki jo s prenovo pridobite. Uživajte v prenovi, saj zase naredite zelo veliko, če uživate že na poti do cilja, ne samo takrat, ko prispete na cilj.

Veliko poguma na poti k novim izzivom!


Sorodni članki

Delovni kotiček za šolarja

Čeprav smo (šele) avgusta, je pričetek novega šolskega leta in z njim povezanih obveznostih, tik pred vrati. K šolskim ...

Opremljanje dnevne sobe

Dnevna soba je prostor za oddih in druženje. Za vas smo poiskali nekaj primerov »šik« urejenih dnevnih sob, ki vas bodo ...

Lego kocke

Le kdo ne pozna lego kock? Plastičnih kock, ki ponujajo ure in ure kreativne zabave? Danes vam bomo pokazali, kako ...

Sodoben gugalnik

Predstavljajte si, kako lepo bi se bilo po napornem delovniku »zagugati« v spanec. Naši severni sosedje se ...


V Akciji

Akcija vgradnih omar s črnim okovjem in belim steklom
izdelano v Sloveniji
montaža, dostava
garancija 5 let

Akcija vgradnih omar s črnim okovjem in belim steklom

Vgradno omaro po meri lahko sedaj dobite po akcijski ceni, ceneje kar za 32 %. Omaro izdelamo po meri, dostavimo in zmontiramo. Pohitite, akcija traja samo do 30. 11. 2017.

Redna cena: 1169,12 € Akcijska cena: 795,00 €

Naročite se na brezplačne e-novice

Prejemali boste brezplačne koristne nasvete naših strokovnjakov o opremi doma, trendih na področju bivanja in naše posebne akcijske ponudbe.

Varnost podatkov 100% zagotovljena
S prijavo na e-revijo se strinjate s pogoji prijave
    Name: