Piškotki

Spletno mesto za namen izboljšave delovanja uporablja piškotke.
Z uporabo strani soglašate z uporabo piškotkov.

 
 

Izbira barv v stanovanju

izbira barve v stanovanjuOdkar sem odkrila brisače v peščeni barvi, je v mojem stanovanju vedno kakšna stena v odtenkih kremaste, peščene ali vanilijeve barve. K tej barvi se poda čisto vse. Živahne barve popestrijo, nežni odtenki pa so primernejši za manjše in temnejše prostore, poigrate se lahko tudi z različnimi vzorci. Ne verjamete? Poskusite z oblačili različnih barv. Razporedite oblačila različnih barv  po občutku, tako kot vam je najbolj všeč in primerjajte usklajenost ter dopolnjevanje barv. Prav tako lahko pregledate vzorce na blagu in si za osnovo izberete vzorec, ki vam je najlepši.

Barve vplivajo na naše razpoloženje, storilnost, počutje in sprostitev, zato je pomembno, da v dom vnesemo barve, ki na nas vplivajo pozitivno. Doživljanje barv je odvisno od več dejavnikov, kot so odtenek barve, vrsta svetlobe (dnevna ali umetna, intenzivna ali medla …), naše splošno počutje, biološki ritem… Različne barvne kombinacije barv v stanovanju imajo vpliv tudi na  dojemanje toplote. Dokazano je namreč, da ljudje v prostorih modre ali zelene barve, občutijo za približno tri do štiri stopinje nižjo temperaturo kot v prostorih rumene ali oranžne barve, kljub temu, da je v obeh prostorih enaka temperatura.

 

Izbira barve

Barve delimo na:

Pri izbiri barv je dobro upoštevati nekaj osnovnih zakonitosti.

izbira barv pri pleskanjuSvetle barve prostor odpirajo, temne ga naredijo bolj intimnega. Močne barveprostor optično zožijo, mirnein nevsiljive barve nudijoobčutek prostornosti. Hladne barve, kot somodra, bela, nekateri odtenki zelene, vijolična ipd, so nevsiljive, zato so primernejše takrat, kadar želimo prostor povečati. S zelo svetlimi hladnimi toni, kot je svetlo modra, svetlo zelena in svetlo rumena barva povečamo temen in majhen prostor. Tople barve, ki vsebujejo nekaj črne ali rdeče, kot sordeča, rumena, oranžna, rjava ipd, delujejo kot težke barve in navidezno zmanjšujejo dejansko velikost prostora ter zbližujejo elemente v prostoru. Dolg prostor navidezno skrajšamo tako, da najbolj oddaljeno steno prebarvamo s toplobarvo ali v temnejšem tonu, kar stene optično približa. Stene v prostoru so lahko v različnih barvah in vzorcih. Vedeti moramo, da nekatere barve na temnem ozadju delujejo svetlejše kot na svetlem ozadju. Upoštevajmo, da med samo lahko kombiniramo komplementarne barve ali pa uporabimo harmonično barvno shemo.  Pri kombinaciji barv upoštevamo njihove posebnosti in težimo k uravnoteženosti. To lahko dosežemo z barvami, ki so v različnih barvnih nasprotjih: svetlo-temno, toplo-hladno in komplementarno nasprotje.

Pri izbiri barve moramo upoštevati barve celotnega prostora, torej tudi barvo tal, ploščic, parketa in stropa, ki naj bo v beli barvi ali pa v zelo svetlih odtenkih, da ohranimo vtis prostornosti. Temnejše barve za strop namreč prostor pomanjšajo. Za lažjo predstavo in izbiro si pomagajte z barvnimi kartami, ki jih najdete v specializiranih trgovinah. Predvsem pa si poskušajte prostor predstavljati v izbrani barvi in si zamislite, kako bi se v njem počutili. Občutki so velikokrat vredni več, kot marsikateri nasveti. Bolje je, da uporabimo manj barv in bolj nevtralne ter jih po potrebi še dodajamo. Nevtralnih barv se ne naveličamo in najlažje jih je dopolnjevati.

Prostor lahko dodatno barvno popestrite s pohištvom in različnimi dodatki, kot so blazine, vaze, preproge, slike in drugi okraski.

Pred barvanjem preizkusite barve na manjšem delu stene in počakajte, da se posuši, saj je suha barva svetlejša. Za lepši učinek je bolje prebarvati dvakrat, saj lahko tako skrijemo marsikatero nepravilnost.

Psihologija barv

S prostim očesom lahko zaznamo vsaj 2000 različnih odtenkov, celotno sliko prostora pa nam ustvarijo kombinacije različnih barv. Okoli 87 % vseh čutnih vtisov dobivamo preko barvnega sveta.

Barve in feng shui

Močen pomen šole Feng shui predstavljajo tudi barve. Z barvami strokovnjaki Feng shuia usmerjajo či (energija) in blagodejno spreminjajo energijo posameznih področij stanovanja.

Izbira barv se opira na harmonično uporabo osnovnih petih elementov (ogenj, kovina, zemlja, les in voda) in njihov krožni cikel. Vsak od teh elementov ima lastne barve, ki, v povezavi z elementom, ustvarjajo in širijo či energijo.

Rdeča je optimistična, vitalna barva aktivnosti, vročine, gibanja, borbe in strastnega življenja. Povezana je s polnostjo življenja, s pogumom, žrtvovanjem, ljubeznijo, z močnimi čustvi in dejanji strasti. Povzroči lahko glavobol in je manj primerna za hitro jezljive in čustveno nestabilne osebe.

Tudi po Feng shui je to barva moči in energije. Rdeča lahko pomeni nevarnost ali veselje, privlači pozornost in daje občutek topline.

Oranžna je žareča, topla barva ognja in sonca. Spominja na sončni vzhod ali zahod ter na sadje kot so marelice, mandarine in pomaranče. Je vesela in prijetna barva, ki pomaga premagovati utrujenost.

Rumena je barva sonca, svetlobe in optimizma. Ohranja budnost, simbolizira ustvarjalnost in modrost. V stanovanju ima pozitiven učinek na počutje, v prostor vnese srečo in veselje. Najlepše pa se kombinira z belo in rjavo barvo.

Po Feng shui je rumena barvasonca, pomeni izobilje in simbolizira potrpežljivost. Uporabimo jo lahko za poživitev prostora, za izboljšanje razpoloženja, spodbujanje mentalnega dela in zbujanje radovednosti. Izogibajmo se ji v majhnih, zaprtih prostorih in v spalnici.

Zelena je barva miru, umirjenosti, počitka, premišljevanja in uravnoteženosti. Primerna je za kopalnice in spalnice, saj odpravlja izčrpanost in nespečnost. Je vedno bolj priljubljena, saj na počutje deluje pomirjujoče.  S svojimi odtenki in možnostmi kombiniranja so ji nekateri oblikovalci nadeli naziv nove nevtralne barve, ki omogoča veliko možnosti. Z uporabo zelene lahko ustvarite tako prijetno domač rustikalen videz, kot  vtis svežega in sodobnega bivanja. V kolikor boste izbrali olivno zeleno, boste vtis domačnosti le še poudarili.

Po šoli feng shui simbolizira rastline, rast in vitalnost ter jo povezujemo z življenjem in naravo. Uporabimo jo za mirni prostor za počitek.

Modra barva simbolizira modrost, inteligentnost, poduhovljenost in mistiko. Je torej barva miru in počitka.  Spada med osnovne barve, ki ji je nasproti rumena. Zmes obeh je zelena, ki združuje lastnosti obeh. Za kombiniranje z modro je najboljša bela barva.

Po šoli Feng shui predstavlja željo po znanju, zaupanje in varnost, hkrati pomeni vse neznano, kar je potrebno še odkriti. Pomaga nam pri meditaciji.

Vijolična barva   deluje skrivnostno. Je zmes modre in rdeče barve in združuje lastnosti obeh, torej modre barve miru in rdeče barve gibanja in strasti.

Rjava barva je najbolj klasična, in sicer kot barva pohištva. Ujema se z različnimi slogi opreme, pa tudi z večino barv.

Bela barva kot valovanje je mešanica vseh treh naravnih barv: rumene, rdeče in modre. Je barva jasnosti, nedolžnosti in čistosti, pa tudi novega začetka in rojstva. Je tudi simbol božanskosti, popolnosti, ponosa, dobrote in večnosti.
Bela barva naredi prostor svetlejši in prostornejši. Preveč bele deluje pusto in sterilno, zato jo je priporočljivo dopolnjevati z drugimi barvami, lahko tudi nežnejših odtenkov, če vam tako bolj ustreza. Dobro se obnese pri prenovi pohištva, še posebej, če je bilo le to prej temno.

Tudi Feng shui razlaga, da gre za barvo čistosti, vere in nedolžnosti. Uporabljamo jo lahko za prikaz poštenosti. Izogibajmo se jo v hladnem podnebju in v delovnih prostorih.

Črna barva je zelo močna, zato jo uporabljamo previdno. Najbolje je, da uporabimo samo črne detajle, ne pa celo steno. Črni dodatki delujejo prefinjeno in mogočno, še posebej v kombinaciji z belo.

Po Feng shui daje črna barva občutek globine in resnosti. Lahko jo uporabimo izražanje moči in trdnosti. Izogibajmo se ji v otroških sobah, v sobah bolnikov in v prostorih za učenje.

Barvna terapija

V telesu imamo sedem energijskih centrov oz. čaker. ki so locirani vzdolž hrbtenjače in so povezani z barvo, funkcijo in organom ali organskim sistemom. Čakre vplivajo na delovanje notranjih organov, krvni obtok, izločanje in delovanje hormonov ipd. Uravnovešen pretok energije med čakrami vpliva na zdravje in dobro počutje. Blokade čaker pa lahko povzročijo različne bolezni in slabše počutje. Poruši se lahko tudi ravnovesje barv, ki jih lahko popravimo z uporabo primernih barv za zdravljenje. Posamezne barve pomagajo torej uravnovesiti energije. Tako si lahko npr. v stanovanju uredimo kotiček za sproščanje, ki ga prebarvamo z ustrezno barvo, izbiramo pa tudi oblačila v ustrezni barvi.

Katere barve so primerne za posamezne prostore?

Kuhinja: rumena, ki pospešuje metabolizem in daje energijo za kuharske veščine.

Jedilnica: rdeča, ki spodbuja apetit.

Barvne kombinacije v dnevni sobi naj bodo v  toplih barvah (rdeča, rumena, oranžna) in tudi v vijolični, ki pomiri živčni sistem in nudi sprostitev.

Spalnica: nežne in umirjene barve sten, posteljnine, pohištva in drugih predmetov.  Zelena, ki simbolizira počitek in zdravje, hladna modra za mir ali rumena za svežino. Lahko uporabite tudi nekaj rdeče za strast.

Kopalnica: modra, zelena, turkizna, lahko pa tudi rumena, ki pomeni svež začetek. Vijolična barva sprošča in je primerna za zaključek dneva.  poleg tega pa še krepi in osvežuje.

Otroška soba: Močne barve niso primerne za otroške sobe, ker so premočen spodbujevalnik. Izogibajte se rdeči ali močno rumeni barvi, raje uporabite pastelne barve.  Prav tako se izogibajte temnim in turobnim barvam, ker v otroško sobo vnašajo neugoden občutek. Ne pozabite, da sončne barve osvetlijo prostor, bela barva pa ga optično povečuje. Izbira barv v otroški sobi je odvisna od starosti in spola otroka. Za deklico je primerna rožnata, saj je pomirjujoča in topla barva, za fantka pa modra.

Pisarna: v pisarni najpogosteje uporabljamo modro barvo, saj so v modrih prostorih ljudje bolj produktivni.

Barve in načelo Jin in Jang

Jin in jang sta nasprotni življenjski načeli, ki prežemata vse, kar je v vesolju.
Jin je žensko, introvertirano, nedejavno načelo, ki predstavlja noč, temo in tišino. Jin so pastelni barvni odtenki in pomirjajoče barve, kot so modra, zelena in vijolična. Ljudje tipa jin so mirni, uravnovešeni in introvertirani.
Jang je moški, ekstravertiran, dejaven in predstavlja sonce, dan, svetlobo in gibanje. Jang so močne ali svetleče barve, kot so rumena, rdeča in oranžna. Ljudje tipa jang so dinamični, ambiciozni in ekstravertirani.

Jin in jang se med seboj pogojujeta: brez jina ni janga in obratno. Pomembno je, da sta oba nenehno v uravnovešenem medsebojnem razmerju. Če ste tip jang, v življenju naj ne prevlada jang, da se vaše lastnosti ne spremenijo v razdražljivost in nestrpnost. To lahko preprečite tudi z uporabo barv, ki so jin. Če pa ste tip jin, velja obratno, torej naj ne prevladuje jin, ker vas lahko vodi v depresijo.

Prostori, ki so bolj jang (kuhinja, otroška in dnevna soba), lahko prenesejo več močnejših barv (rumena, rdeča in oranžna), ki pa jih je dobro pomiriti jih z umirjenimi barvnimi odtenki.
Prostori, ki so bolj jin (spalnica, kopalnica), pa naj bodo v mirnejših in pomirjujočih barvah. Tako je npr. za spalnice in kopalnice primerna pomirjujoča zelena barva, hkrati pa tudi modra, ki simbolizira mir ter obrnjenost vase in s tem ugodno vpliva na spanje.

Pravilna izbira barv vam bo zagotavljala kar najboljše počutje. Pred izbiro upoštevajte tudi, katera barva ali odtenek najbolje izraža vašo osebnost.

Celovita storitev

3D izris

Izračun cene

Galerija

Prodajna mesta

Preverite zakaj nam je zaupalo že na tisoče zadovoljnih strank!