Ureditev domače knjižnice

V branju knjig je nekaj čarobnega. Pravi "knjižni molji" bi se strinjali z nami, da je tiskana knjiga vendarle nekaj povsem drugega kot njene sorodnice e-knjige. In prav starim, dobrim knjigam, je namenjen današnji nasvet. Ne bomo se posvetili branju, temveč urejanju domače knjižnice.

 

 

Tiskane knjige ne sodijo v zaprašene kote in pozabljene predale. Naj vaše knjige znova "spregovorijo" na knjižnih policah, ki bodo popestrile vaš dom. Preden pa se lotite ureditve vaše male knjižnice, je tu nekaj praktičnih nasvetov, ki vam bodo olajšali delo in predvsem izbiro pravega tipa domače knjižnice.

Koliko knjig?

Pred nakupom oziroma izdelavo knjižne police, je potrebno približno oceniti koliko knjig bo pravzaprav na njej. V primeru, da gre za manjšo količino knjig, vam odsvetujemo prevelike knjižne police ali sestave. Te bi namesto knjig nato hitro postale polne nepotrebnih malenkosti. Naš nasvet je, da v sobi, kjer imate dovolj prostora, na en kup zložite vse knjige. Te nato razvrstite v vrste in grobo premerite. 

Police ali omara

Izbira primernega pohištva za vaše knjige je predvsem odvisna od vašega prostora. V manjših in temnejših stanovanjih vam odsvetujemo zaprte ali previsoke omare. Primernejše so odprte police in razgibane, manjše postavitve, ki ne zaprejo prostora. Večji ambienti dopuščajo več manevrskega prostora. Knjige lahko spravite v pol odprte ali zaprte omare, ali pa v knjižnico spremenite celotno steno.

Postavitev

Običajno so knjižne police del dnevnega prostora. Te je najlažje umestiti na steno brez televizorja. Oziroma v kotiček, ki omogoča dober dostop do knjig. Knjižne police pa niso nujno samostojni elementi. Z njimi lahko krasno "zapolnite" neuporabljene kotičke pod stopnicami, med dvojnimi vrati ali pa iz stare shrambe naredite mini knjižnico. Nekaj primerov domače knjižnice si lahko ogledate tudi v spodnji galeriji.


 


Sorodni članki

Črtaste stene

Če vaši dnevni sobi manjka samo pika na i, potem je današnji članke kot nalašč za vas. Črte so zadnji modni hit, pa ne ...

Stenska umetnina

Ste tudi vi naveličani belih sten? Iščete pravo umetnino za vaš dom? Ne iščite več. Raje jo sami ...

Kovinski dodatki

Želite popestriti svoj dom? To jesen in zimo bodo ponovno aktualni dodatki v vseh kovinskih ...

Jajčne lupine

Je tudi vam po praznikih ostala polna košarica jajc? Iz njih pripravite okusno jajčno solato, lupine pa uporabite za ...


Naročite se na brezplačne e-novice

Prejemali boste brezplačne koristne nasvete naših strokovnjakov o opremi doma, trendih na področju bivanja in naše posebne akcijske ponudbe.

Varnost podatkov 100% zagotovljena
S prijavo na e-revijo se strinjate s pogoji prijave