Piškotki

Spletno mesto za namen izboljšave delovanja uporablja piškotke.
Z uporabo strani soglašate z uporabo piškotkov.

 
 

Uganete, koliko je stara najstarejša postelja na svetu?

Kaj pa če bi se zvečer namesto z odejo morali pokriti z listjem? Kaj če bi glavo namesto na puhast vzglavnik položili na kos kamna? In če bi vas namesto ležišča čakal kup slame? Če bi živeli dovolj daleč v preteklosti, bi se vam tak nočni počitek zdel nekaj popolnoma samoumevnega. V kar nekaj tisoč letih se je postelja iz preprostega kupčka rastlinja spremenila v moderne oblike, materiale in dizajne ˗ mi pa vam predstavljamo, kaj vse se je dogajalo vmes.

1. Najstarejša znana postelja je stara 77.000 let

Najstarejšo posteljo na svetu so našli v Južni Afriki, stara pa naj bila približno 77.000 let. Sestavljena je iz plasti rastlinja, debela 30 cm in široka 6 metrov, na njej pa naj bi se gnetlo cela družina. Pokrivali so se z listjem, ki jih je ščitilo pred nočnim hladom in žuželkami.

2. Prazgodovinski nomadi

Prazgodovinska nomadska ljudstva so zaradi nenehnih selitev spala na kupu listja in trave, ki so jih zatlačili v luknjo v zemlji. 

3. Starodavni Egipt

Stari Egipčani so bili izjemni v vseh pogledih – vse od tehnologije, gradbeništva, kulture, pisave. Nič čudnega, da so se oni spomnili nečesa izjemnega – dvigniti posteljo s tal. Z ležiščem nad tlemi so bili zaščiteni pred mrzlimi tlemi ter plazečimi in gomazečimi škodljivci. Navadni smrtniki so si postelje naredili iz lesa, pomembneži pa so jih pozlatili in okrasili z dragulji in ebenovino, pokrivali pa so se z volno. Seveda kralj Tutankamon pri svoji postelji ni varčeval, saj je bila narejena iz čistega zlata in ebenovine. 

4. V času starih Rimljanov

Bogati stari Rimljani so spali na dvignjenih posteljah, narejenih iz pletene kovine, na katere so položili ležišča, polnjena s slamo ali perjem. Manj bogati so si privoščili manj razkošne postelje, spletene iz volne, reveži pa so še vedno spali na improvizirani postelji na tleh. Je pa večina starih Rimljanov preživela hladne noči na varnem pod volneno odejo, ki so bile takrat že zelo pogoste. 

5. Srednjeveške postelje

Tudi v srednjem veku se je kakovost postelje razlikovala od posameznega družbenega sloja. Bogataši so svoj družbeni status razkazovali z ogromnimi, ročno izrezljanimi posteljami, ki so bile okrašene z zlatom in dragulji. Postelje so bile dvignjene visoko od tal, včasih tako visoko, da so nanje stopali s pručko. V tem času so nastale tudi postelje z baldahinom iz težkega blaga, ki je razkazoval lastnikovo bogastvo, hkrati pa je preprečeval dostop insektom. Težko, debelo ležišče je bilo napolnjeno s perjem in puhom, rjuhe pa so bile lanene. 

Ker so bile take postelje izredno dragocene, so ostajale v domovih skozi več generacij, marsikateri bogataš ali celo kralj pa je ostajal v postelji ves dan in tam sprejemal obiske, jedel in sklepal posle. 

postelja za graščakaka

Kaj pa reveži?

Reveži v srednjem veku so spali na vrečah, napolnjenih s senom, običajno skupaj z drugimi družinskimi člani. Koncept zasebnosti v spalnici je namreč nastal mnogo kasneje. Pred nočnim mrazom so se branili z grobo volneno odejo, saj si lanenih rjuh niso mogli privoščiti. 

6. Čas renesanse

Med 14. in 17. stoletjem so reveži še vedno spali na slamnatih vrečah sredi preproste izbe, srednji sloj pa se je preselil v ločene spalnice v 1. nadstropju. Še vedno so oboževali postelje z baldahinom, le da so postelje sedaj vsebovale predale za shranjevanje oblek ali celo mini posteljo za služabnike. Tudi bogati so prisegali na baldahine, le da so njihove postelje postale še razkošnejše, posteljno dno pa je bilo narejeno iz pletene volne. 

grajska postelja

7. 18. stoletje

V 18. stoletju so se postelje poenostavile. Sicer so bile še vedno večinoma narejene iz lesa, a so na trg začele prodirati kovinske postelje. Slamnata ležišča so se počasi začela poslavljati, saj so jih zamenjala bombažna ležišča.

Se je pa v tem času zgodil pomemben premik koncepta spalnice – zasebna spalnica ni bila več samo stvar bogatih, ampak se je ta navada razširila po vseh slojih. Tudi kralji so prenehali sprejemati goste v spalnicah in služabniki so se iz gospodarjevih spalnic preselili v ločene sobe. 

kmečka postelja

8. 19. stoletje

19. stoletje je čas, ko so spalnice končno začele dobivati današnjo podobo. Težke zavese so začele izginjati, zmanjšala se je tudi velikost postelj. V tem času pa se je konkretno spremenilo posteljno dno, saj so začeli uporabljati sicer glasne kovinske vzmeti, ki so končno zamenjale volno oziroma pletene vrvi. 

9. 20. stoletje

V 20. stoletju je postelja doživela številne preobrazbe. Izumili so vodno in zložljivo posteljo, ki sta bili izjemno priljubljeni. Tudi ležišče iz kovinskih vzmeti je dobilo konkurenco v obliki žepkastih vzmeti in spominske pene. Predvsem žepkaste vzmeti so doživele svoj vrhunec po letu 1950 in so še vedno izjemno priljubljene. Po letu 1960 so začeli na trg prihajati ležišča in vzglavniki iz pene, ki v izboljšanih različicah kraljujejo še danes.

10. 21. stoletje

Danes je na področju spanja več izbire kot kadarkoli prej v zgodovini. Žepkaste vzmeti, spominska pena, hibridi, lateks, zračne posteljem vodne postelje …. seznamu ni videti konca. Tudi posteljni okvirji so že zdavnaj prerasli standardne postavite, saj vam proizvajalci ponujajo najrazličnejše prostorske rešitve:

Ali iščete rešitev za svojo spalnico? Obiščite Akron in zagotovo bomo našli po meri narejeno posteljo za vaše potrebe. Kliknite tukaj>> 

omara in postelja v spalnici

 

Celovita storitev

3D izris

Izračun cene

Galerija

Prodajna mesta

Preverite zakaj nam je zaupalo že na tisoče zadovoljnih strank!