Piškotki

Spletno mesto za namen izboljšave delovanja uporablja piškotke.
Z uporabo strani soglašate z uporabo piškotkov.

 
 

Oprema garsonjere

tloris opremljene garsonjereTu kuhamo, jemo, delamo in spimo. Hkrati mora biti to tudi prostor počitka ali pa prostor, kjer sprejmemo prijatelje. Biti mora hkrati funkcionalna pisarna in mirna spalnica, enako dobro mora učinkovati kot prizorišče za zabavo s prijatelji ali prostor za miren samoten večer ob knjigi in dobrem kozarcu vina. Kako lahko vse te funkcije, ki se med seboj pogosto izključujejo, združimo v istem prostoru, na pogosto precej omejeni površini in še ob upoštevanju pogosto neprijazno postavljenih inštalacij? Seveda je tu edini odgovor vgradno pohištvo, ki je izdelano po meri.

Lotili smo se prenove garsonjere na vsega nekaj manj kot triindvajsetih kvadratnih metrih. Temu je seveda dodana še kopalnica in vhodni prostor, kjer je idealen prostor za veliko garderobno omaro. Če lahko garderobo skoncentriramo na enem mestu, nam to precej pomaga pri ureditvi preostalega bivalnega prostora.

Omara je na tem mestu lahko dovolj globoka, da bo v njej našlo prostor vse, kar potrebujemo. Lahko jo organiziramo s pomočjo predalov, pomičnih polic in stojal za čevlje, na drsnih vratih pa uporabimo ogledalo, ki bo majhno vežo optično razširilo, tako da bo prostor deloval večji, kot je v resnici, hkrati pa bomo imeli pri izhodu iz stanovanja v bližini veliko ogledalo, kjer lahko pred odhodom od doma preverimo, kako smo videti.

Kuhinja in jedilnica:

jedilna miza zložena v pultPri opremljanju bivalnega prostora, ki združuje funkcije celotnega stanovanja v eni sami sobi, je vedno veliko izzivov. Glavni se je pri našem projektu pravzaprav pojavil pri tem, da je bila kuhinja včasih pregrajena s predelno steno, ob kateri so bile speljane inštalacijske cevi za ogrevanje v večstanovanjski stavbi. Kuhinja je bila zaradi predelne stene precej temačna in neprijazna, garsonjera pa je zaradi dodatne stene delovala še manjša. To steno smo se odločili podreti in povezati kuhinjo in bivalni del v enoten prostor.

jedilna miza izvlečenaKer je bilo nemogoče premikati obstoječe inštalacijske cevi, so te po rušitvi stene potekale sredi prostora. To smo rešili tako, da je kuhalni del kuhinje ostal zaprt, vendar le v tistem delu, kjer so potekale cevi. Da nam ne bi sredi prostora ostajal nerodno postavljen steber, smo preostali del izkoristili za vgradne omarice in dodaten manjši pult v kuhinjski strani, na strani, ki se odpira proti bivalnemu delu, pa smo predvideli vgradni knjižni regal, ki tako definira dnevno sobo. Ker je bilo v kuhinji izredno malo delovne površine, smo dodali sredinski pult, ki se nadaljuje od stebra s cevmi in še vedno ustvarja ločnico med kuhinjo in bivalnim delom prostora, vendar na bolj organski in nevsiljiv način kot prej predelna stena.

Ta pult nam služi kot dodatna delovna površina v kuhinji, hkrati pa s pomočjo skrite jedilne mize tudi kot jedilnica. Uporabili smo močno okovje, ki dovoljuje konzolne izvleke predalov ali delovnih površin (tudi več kot en meter) in na ta način uspešno integrirali jedilno mizo v stanovanje. Ko jo potrebujemo, jo enostavno izvlečemo in dobimo malo jedilnico za dva, ko želimo le na hitro pojesti jutranje kosmiče, pa nam samostojna jedilna miza ne jemlje prostora v sicer majhnem stanovanju.

Bivalni prostor:

sedežna garnitura in tabureGlavna ideja malega stanovanja je v tem, da ne želi učinkovati kot garsonjera. Namesto tega je raje celoten prostor posvečen dnevnemu bivalnemu delu, ki ga definirajo velik kavč, vgradni knjižni regal in pa mehka prostrana preproga, ki v stanovanje vnese ustrezen barvni poudarek. Večina opreme je namreč v svetlih in nevtralnih tonih, saj sicer majhen prostor s toliko funkcijami hitro postane vizualno prenatrpan.

bivalni dnevni prostorOstalo pohištvo – mala televizijska omarica, dva Starckova stola in pa dva dekorativna tabureja, so zasnovani kot večnamenski kosi pohištva, ki jih je možno hitro prestaviti in uporabljati na številne načine. Dva naslanjača sta iz prosojnega akrila in tako delujeta lahkotno in vizualno pregledno, služita pa po potrebi tako kot sedišče za prijatelje na obisku, kot tudi za jedilna ali delovna stola.

pogled iz spalnice v dnevni prostorMala tabureja služita namesto klubske mizice, ne zavzameta veliko prostora, hitro se ju lahko premakne. Če imamo na obisku več prijateljev, lahko služita tudi kot dodatna sedeža.

Utility in pisarna:

pisarna s pisalno mizoPogosto pozabljamo, da potrebujemo v stanovanju tudi ustrezen prostor za čistila, krpe, sesalnik in likalno desko, te stvari pa potem najdejo prostor potisnjene nekam, kjer kazijo videz in zahtevajo veliko premikanja pohištva ali prestavljanja kupov oblačil in ostalega, preden se lahko lotimo dela. Prav tako potrebujemo kotiček, kamor pospravimo računalnik in delovne dokumente. Kotiček, kjer lahko brskamo po spletu ali pa plačujemo položnice, morda pa v popoldanskem času tudi kaj postorimo za službo.

zložena pisalna mizaVse prej kot idealno je, če moramo imeti delovni kotiček stalno pred očmi, še posebej takrat, ko se odpravljamo spat, ali ko se želimo spočiti po napornem dnevu. V večjem stanovanju to običajno ni težava, v garsonjeri pa je dobro poskrbeti za način, kako lahko tak delovni kotiček takrat, ko ga nee uporabljamo, uspešno skrijemo pred pogledi. Za utility in pisarno smo tako zasnovali niz plitkih omar ob daljši stranici stanovanja. Utility se navezuje na kuhinjo, hkrati pa te omare skrivajo še en par cevi, ki poteka ob steni.

likalna deska v zaprtem položajuodprta likalna deskaPisarno smo skrili v štirideset centimetrov globoko vgradno omaro ob drugi strani okna. S premišljeno zasnovo vratc se lahko tudi taka globina omare hitro spremeni v povsem funkcionalno domačo pisarno. Ker je v majhnem prostoru pomembno ustvariti občutek enovitosti in homogene celote, sta tako utility kot pisarna takrat, ko sta zaprta, popolnoma nevidna. Oba dela smo povezali v celoto še s tem, da smo s perforiranimi vratci in ustrezno rešetko na polici zakrili tudi radiator. Tako smo pod oknom dobili še en prostor za dodatno odlagalno površino, ali pa kotiček za razstavo zbirke najljubših predmetov ali kaj podobnega.

Spalnica:

dvižna postelja v omariSeveda je treba v mali garsonjeri tudi spati. Postelja je velik kos pohištva, ki v majhnih prostorih običajno zavzame večino površine. Tako največkrat služi tudi kot kavč in odlagalna površina, prostora okoli nje pa je po navadi malo in je nerodno razporejen. Ko dobimo obiske, se je težko kam usesti, nekoliko nerodno pa je, če ljudi kar tako povabimo na našo posteljo. Odvisno od obiskov, seveda. Pa vendar je dobro, če bi lahko posteljo čez dan ustrezno skrili.

raztegnjena dvižna posteljaTo omogoča Akronova dvižna postelja Aladin. Tu smo predvideli posteljo širine 140 centimetrov. Prostora je dovolj tudi za večjo, vendar smo se odločili, da raje pustimo nekaj prostora ob strani še za dodatno omarico. Globina zložene postelje ne presega 40 centimetrov, vendar smo jo umestili v nišo ob balkonu, tako da smo si lahko privoščili globino 60 centimetrov in s tem tudi dodatne odlagalne poličke za ležiščem ter pa prostor za spravljanje dodatne posteljnine in blazin, kadar je postelja odprta.

Čez dan jo enostavno zložimo in na pogled se ne bo prav nič razlikovala od ostalih vgradnih omar, v malem stanovanju pa bo dovolj prostora za prijetno bivanje.

Celovita storitev

3D izris

Izračun cene

Galerija

Prodajna mesta

Preverite zakaj nam je zaupalo že na tisoče zadovoljnih strank!