Najboljše barve za majhna stanovanja

Ste kupili majhno stanovanje ali ga renovirate, sedaj pa izbirate barve, ki bodo najbolje pristajale v stanovanje in ga mogoče celo optično povečale?

Prva izbira večine ljudi bi bila kupiti nekaj veder bele barve, saj naj bi bela barva optično povečala stanovanje in osvetlila temne kote. To je žal samo urbana legenda. Izključno bela barva lahko povzroči, da je stanovanje videti škatlasto in dolgočasno. Tudi ideja, da bo majhno pohištvo povečalo stanovanje, ne drži. Trik je v kombiniranju barv in pametni postavitvi pohištva.

Za vas smo izbrali nekaj nasvetov, katere barve ali kombinacije bodo najlepše odprle sobo oz. dale prostor svetlobi. Velja poudariti, da ni nujno, da bo vaša najljubša barva najbolje pristajala v stanovanje. Tudi trendovske barve vam bodo morda všeč samo nekaj mesecev, potem pa vas bodo začele motiti. Izberite raje barvo, s katero boste lahko živeli vsaj nekaj let, saj pleskanje stanovanja ni ravno enostaven proces.

Nevtralne barve

Nevtralne barve so čudovita izbira za majhne prostore. Pravi odtenek lahko optično poveča stanovanje, preveč zamolkel pa ga zatemni, zato poiščite tople nevtralne barve, ki bodo odbijale svetlobo, recimo pastelno marelično, in jih kombinirajte z belo barvo.

nevtralne barve

Rumena

Rumena barva je najboljša za temne kotičke stanovanja, kamor običajno ne sije sonce, torej stran od oken in vrat. Za te dele vam še posebej priporočamo zamolklo rumeno barvo, ki v prostor prinese toplino. Živo rumena barva pa je odlična kot barvni dodatek, še posebej, če se večkrat ponovi isti odtenek. Nekaj rumenih vzglavnikov, mogoče nekaj rumene v zavesah in preprogi, kakšen rumen lonec za sobne rastline – učinek bo zelo opazen.

Morsko zelena

Modrozelena barva, ki spominja na barvo morja, se čudovito poda v prostor, saj ga osveži in razsvetli. Kombinirajte jo s pastelno rjavimi dodatki, ki občutek svežine in prostornosti še bolj poudarijo.

Rdeča

Rdeča je čudovita barva, ki je že desetletja poglavitna barva v mnogo jedilnicah in dnevnih sobah.

Izberite milo verzijo rdeče, recimo rjasto rdečo, in z njo pobarvajte samo eno steno. Ostale stene naj ostanejo bele.

rdeča barva v stanovanju

Črna

Ne glede na to, katero barvo izberete, vedno dodajte v prostor vsaj 1 večji črn predmet, recimo luč, okvir za sliko, tepih. Črna bo okrepila videz izbrane barve in dala prostoru globino. Nekateri oblikovalci svetujejo celo, da 1 manjšo steno pobarvate črno ali temno sivo.

Temno modra

Bogata temno modra barva se čudovito poda k barvi lesa in ustvari učinek večjega prostora. Z modro pobarvajte 1 steno ali 2, ki se stikata, tam pa postavite knjižne police ali rjavo sedežno garnituro.

temno modra v stanovanju

Siva

Siva barva daje prostoru sofisticiranost in eleganco. Svetujemo vam, da kombinirate več odtenkov sive in obvezno dodate bele in črne elemente.

siva barva v stanovanju

Mini nasvet

Preden se odločite za barvo, jo prej testirajte. Pobarvajte manjši del stene in počakajte, da se posuši. Šele takrat boste videli, kakšna bo barva videti v resnici. Seveda jo opazujte sredi sončnega dneva ali ob zelo močni luči.

Za pogumne – vertikalne ali horizontalne črte

Vertikalne črte na steni ali strop, ki je svetlejše barve od sten, lahko prijetno odprejo prostor. Horizontalne črte pa lahko, obratno, dajo občutek širšega prostora.

Zelo zanimiva opcija pa je tudi uporaba 2 barv, zgornje svetlejše, spodnje temnejše. Tudi taka barvna kombinacija prijetno odpre prostor.

oprema za pogumne

Dvižna postelja Akron – popolna izbira za majhna stanovanja

Bi radi prihranili nekaj prostora v svoji garsonjeri? Vam postelja jemlje preveč prostora?

Predstavljamo vam inovativno rešitev – dvižno posteljo Aladin! Gre za inovativno posteljo, ki je nameščena v omaro, zato jo lahko po uporabi enostavno pospravite tako, da jo s posebnim mehanizmom postavite nazaj v omaro. Enostavno in izjemno praktično. Poglejte več informacij s klikom tukaj.

siva barva v stanovanju

Nepričakovani barvni elementi

Nekaj barvnih presenečenj lahko precej popestri majhno stanovanje in mu prinese globino.

Pobarvajte radiator in knjižno polico z izstopajočo barvo (kričeče zelene, recimo), izberite stol, ki ima zanimiv barvni element. Na zofo dajte nekaj različnih vzglavnikov v pisanih, raznovrstnih vzorcih. Poskrbite, da se ena barva večkrat ponovi.

barvno presenečenje v stanovanju

Povežite prostor z ujemajočimi se barvami

Stene različnih barv lahko ločijo posamezne dela od drugih glede na namembnost. Spalni del je tako lahko druge barve kot kuhinja ali pisarna. Pri tem pa poskrbite, da se barve ponavljajo. Ponovite barvo stene na vzglavniku, izberite lestenec podobne barve ali vzorec v zavesi. To bo prostor povezalo v smiselno celoto – seveda za vsak del stanovanja posebej.


akcija odeja

Sorodni članki

Sovice

So vas že obnorele prikupne sovice? Za vas smo zbrali kopico »naredi sam« idej za izdelavo majhnih in velikih sov, ki ...

Oprema kopalnice

Po jutru se dan pozna. Pa vi? Začenjate svoj dan v lično urejeni ...

Kuhinje po meri sodobnih uporabnikov

Današnje kuhinje od prostora zahtevajo več. Klasični delovni pulti in osnovna garnitura kuhalnih pripomočkov nista več ...

Obešalnik za klobuke

Tudi vaši klobuki neugledno ždijo na policah omar? Jih ne bi raje obesili na vidno mesto? Naša »naredi sam« ekipa se je ...


V Akciji

Akcija vgradnih omar s črnim okovjem in belim steklom
izdelano v Sloveniji
montaža, dostava
garancija 5 let

Akcija vgradnih omar s črnim okovjem in belim steklom

Vgradno omaro po meri lahko sedaj dobite po akcijski ceni, ceneje kar za 32 %. Omaro izdelamo po meri, dostavimo in zmontiramo. Pohitite, akcija traja samo do 30. 11. 2017.

Redna cena: 1169,12 € Akcijska cena: 795,00 €

Naročite se na brezplačne e-novice

Prejemali boste brezplačne koristne nasvete naših strokovnjakov o opremi doma, trendih na področju bivanja in naše posebne akcijske ponudbe.

Varnost podatkov 100% zagotovljena
S prijavo na e-revijo se strinjate s pogoji prijave
    Name: