Kako pravilno obesiti sliko?

Zrcalo vsakega doma so stene, ki pripovedujejo zgodbe o ljudeh. Umetnost pravilnega obešanja slik pa je stara toliko kot slikarska umetnost. V spodnjem članku vam ponujamo nekaj praktičnih nasvetov, kako pravilno obesiti slike.

Se tudi vam doma nabira kup neizkoriščenih slik, fotografij in posterjev, ki kar ne najdejo pravega mesta? K urejenemu domu spadajo tudi lično urejene stene, ki so pogosto »okrašene« - nanje pritrjujemo slike in dodatke, ali pa ob njih zgolj postavljamo različne spominke, ki so ob nepravilni postavitvi pogosto moteč dejavnik. Gre preprosto za nek občutek neskladja.

Človeško oko je nagnjeno k iskanju skladnosti. Tudi v naravi lahko opazujemo nek tih red, katerega skupni imenovalec je zlati rez. Zlati rez velja za najpopolnejši kompozicijski zakon v naravi - človeškemu očesu se zdi popoln in predstavlja harmonijo med linearno, skorajda neznosno preciznostjo, in nepravilnostjo, nepopolnostjo. Človek se ga sicer ne zaveda, vendar pa ga čuti intuitivno. Na kratko je zlati rez kompozicijski zakon, kjer je manjši del proti večjemu v istem razmerju kot večji del proti celoti. Pri urejanju slik na steni za iskanje t.i. zlatega reza si pomagamo z osnovnimi vodili. Poskrbimo, da se na primer linija zgornjih robov ujema. Ali da je vodilna stranska linija. Pazimo, da ne nameščamo samo velikih formatov skupaj, ter da so optično težji elementi spodaj.

Pri obešanju in razvrščanju slik na steno je pomembno upoštevati dve osnovni pravili. Slika v nobenem primeru ne sme biti večja, kot je velik tisti kos pohištva, ki je nameščen pod njo. Prav tako majhna slika ne sme viseti sama na veliki steni. Za lažjo razvrstitev slik na veliki steni predlagamo, da iz papirja izrežete predloge v velikosti slik, ki jih nameravate obesiti, in jih najprej namestite na steno in poljubno prestavljate, dokler ne najdete primerne postavitve in skladnosti. Za navdih vam predstavljamo nekaj primerov ureditev sten različnih oblikovalcev (Scandinavian and Deko, Old Brand New Blog, Ashley Ann Photography, Apartment Therapy, Lowes Creative Ideas ...).

Sorodni članki

Decembrska dekoracija doma

Povabite veseli december tudi v vaš dom. Za vas smo zbrali nekaj simpatičnih idej, kako praznično okrasiti ...

Zelena kopalnica

A tudi vi komaj čakate na pomlad? Naravo, ki se prebuja in s tem bujno zelenje? Zakaj ne bi letos prehiteli vremena in ...

Izdelava keramičnih ploščic

Iščete unikatno keramiko za vaš prostor? Nikar je ne kupujte. Izdelajte jo ...

Kozarčki otroške hrane malo drugače

Se tudi vam v predalih skriva kopica steklenih kozarcev za otroško hrano? Nikar jih ne mečite proč. Raje jih predelajte ...


V Akciji

Akcija vgradnih omar s črnim okovjem in belim steklom
izdelano v Sloveniji
montaža, dostava
garancija 5 let

Akcija vgradnih omar s črnim okovjem in belim steklom

Vgradno omaro po meri lahko sedaj dobite po akcijski ceni, ceneje kar za 32 %. Omaro izdelamo po meri, dostavimo in zmontiramo. Pohitite, akcija traja samo do 30. 11. 2017.

Redna cena: 1169,12 € Akcijska cena: 795,00 €

Naročite se na brezplačne e-novice

Prejemali boste brezplačne koristne nasvete naših strokovnjakov o opremi doma, trendih na področju bivanja in naše posebne akcijske ponudbe.

Varnost podatkov 100% zagotovljena
S prijavo na e-revijo se strinjate s pogoji prijave
    Name: