TRENDI 2013 - sejem v Milanu

S koncem prejšnjega tedna so se zaprla vrata letošnjega, že dvainpetdesetega, milanskega Salona. Gre za eno največjih vsakoletnih razstav pohištva in notranje opreme na svetu, ki prinaša tudi novosti na področju svetil in pisarniškega pohištva, ki se v bienalnih intervalih izmenjujeta s kuhinjami in kopalnicami, ki so bile torej na letošnjem sejmu odsotne.

Kljub temu bogat spremljevalni program vsako leto spremlja tudi redna predstavitev dizajna mladih oblikovalcev in pa kar nekaj »uradnih« instalacij, ki vsakič znova opozarjajo na nekatere bistvene izzive, ki nam jih postavlja bivanje v sodobnem času.

dnevna soba z zavesoZ več kot 2.000 razstavljavci in skoraj 300.000 obiskovalci iz preko 160 držav z vsega sveta, je kopica povezanih dogodkov in razstav, ki se jih je prijel naziv »milanski Design-Week« zagotovo tudi eden od najmočnejših pokazateljev trendov v pohištveni industriji, oblikovalskih smernic in razmišljanj, ki bodo vplivala na videz in ureditev prostorov, v katerih bivamo in delamo.

posebno oblikovane vazeSvojo daritev množici radovednih je letos kot uradni gost salona predstavil priznani francoski arhitekt Jean Nouvel. Pritzkerjev nagrajenec se je tokrat osredotočil na enega od izzivov sodobnega bivanja, ki je ob fleksibilnih delovnih navadah prisiljeno (ali pa spodbujeno?) na kreativne načine družiti delovni in bivalni prostor.  Instalacija z naslovom »Office for living« je raziskovala možnosti integriranja funkcij pisarne in stanovanja v novo neločljivo celoto. Po eni strani koncept odgovarja na potrebo po načinu bivanja, kjer vse več uporabnikov težje loči prosti čas od službe, in kjer fleksibilni urniki ali pa ekonomske razmere pogojujejo delo doma. Postavitev zavrača klasično konfiguracijo pisarniškega okolja kot edinega prostora za profesionalno delo in postavlja tezo o »užitku v pisarni«, o delovnem okolju, ki lahko postane tudi prostor veselja in personalizirane bivanjske estetike.

novo dizajnirani stoliKo enkrat zavrnemo koncept kloniranega videza, ki predstavlja stereotip tipične pisarniške ureditve, se nam lahko odprejo številne nove možnosti ureditve delovnega okolja. Paradigme bivanja v prostem času tako začnejo vdirati tudi v pisarno, ta pa posledično lahko postane bolj osebna, spremenljiva, prilagodljiva in bolj v skladu s človeškim merilom. Napolnjena je s predmeti, ki pripovedujejo osebne zgodbe in zgodovino, zato pisarna postaja tudi prostor, v katerem lahko bivamo.

tepihi primerni za dnevno soboV eni od predlaganih simulacij je Nouvel prepletel estetiko pisarne in starega meščanskega stanovanja, ki tako postane prijetno ozadje za delo in bivanje ter kjer profesionalni etos nadgrajuje domače okolje z vsemi okrasnimi profili in estetiko meščanskega bivanja. Drugi razstavni prostori, od malega stanovanja do odprte industrijske hale, vsi slavijo fleksibilnost in integracijo dela v prosti čas ter zabave v delovni urnik. Zanimivo pa je, da si je dovolil enega od razstavnih prostorov rezervirati za t.i. galerijo starih mojstrov – klasikov modernega oblikovanja (pisarniškega) pohištva. Zgledovanje po estetiki zgodnjega modernizma je bil namreč eden od očitnih trendov letošnjega Milana nasploh.

moderna konferenčna sobaSeveda se v zadnjih letih vedno znova kaže, da je o »trendih« zelo nehvaležno govoriti, saj množica ponujenih rešitev in število divergentnih smernic razvoja zelo jasno priča o kontekstu sodobnega življenja, ki je podvrženo vedno bolj kompleksnim situacijam, pa tudi vedno večji individualizaciji uporabnika. Oblikovanje (interierjev in pohištva, pa tudi na sploh) se torej obrača bolj v smeri nekih večjih razvojnih ciklov, ki jih narekujejo bolj spreminjajoči se vzorci bivanja, kot pa specifične oblike in barve. Kljub temu je bilo možno zaznati nekaj skupnih poudarkov, ki so se v različnih oblikah pojavljali na letošnjem sejmu in bodo v prihodnjem letu ali dveh gotovo zaznamovali tudi naš trg.

sedežna garnitura v dnevni sobiPoleg bolj splošnih smernic, ki se kažejo v dizajnu zadnjih nekaj let, je letos v ospredju zagotovo tako imenovani retro pristop. Poleg že omenjene zbirke modernih klasikov, je kar nekaj večjih proizvajalcev obrisalo prah s starih dizajnov, ki se nam tako kažejo v neki brezčasni luči, ali pa specifični estetiki sredine 20. stoletja. Na eni strani gre verjetno za zadovoljevanje potreb Instagram generacije, po drugi strani pa tudi za odkrivanje nekaterih pozabljenih oblikovalskih presežkov polpretekle dobe, ki lahko v času ekonomske negotovosti pomenijo tudi dobro investicijo. Tako se tudi novi dizajni vsaj pri nekaterih detajlih pogosto zgledujejo po estetiki 50. in 60. let, ali pa na njo vsaj namigujejo. Pri tem velja omeniti tudi vedno večjo zavedanje o kakovosti obrtniškega dela. Spremni dogodek sejma je bil tudi prikaz veščin tradicionalnega obdelovanja lesa in povezave med strojnim in ročnim delom. Tako ne preseneča, da je še vedno močno prisoten tudi trend poudarjanja karakteristik naravnih materialov, ki ga sicer lahko zaznavamo že kar nekaj časa. Les ima lahko različne odtenke, grče, vzorce in nepravilnosti, površina je lahko hrapava ali razpokana, ob tem pa se grobi robovi družijo z linearnimi oblikami ter enostavnimi konfiguracijami, pogosto skupaj z gladkimi in sijočimi površinami, ki le še poudarjajo prvinskost naravnih materialov.

regali v jedilniciPreprosta paradigma oblike in funkcije prav tako očitno ni več dovolj, da bi zapeljala uporabnika. Skupaj z odkrivanjem brezčasnega dizajna preteklega stoletja in poudarkom na kakovostnih materialih in rokodelski spretnosti, se kaže tudi izrazite težnja po tem, da morajo biti nekateri kosi pohištva »dragoceni«. Ne v običajnem pomenu besede, temveč tako, da morajo za uporabnika izražati zgodbo in pa prinašati veselje do prefinjenega odkrivanja materialnosti. Se me v tem skriva razlog za letošnje dokaj opazno navdušenje nad marmorjem? Mizne plošče in manjši kosi ali pa deli pohištva ter dekorativnih dodatkov ponosno razkazujejo žile naravnega kamna, ki ga običajno povezujemo z višjim statusom in luksuzom, kar posebej pride do izraza predvsem pri bolj ekstravagantno futurističnih oblikah Zahe Hadid. Tu velja omeniti, da se praviloma zadržane barve v pretežno sivo-belih odtenkih lahko dobro ujemajo z nekaterimi barvami, ki so bile letos precej pogoste.

moderna dnevna sobaPri Pantonu so za barvo leta 2013 razglasili smaragdno zeleno in ta se res pojavlja precej pogosto, predvsem pri dodatkih in v kombinacijo z različnimi odtenki sive, ki še vedno prevladujejo kot barvna osnova za večino prostorov, predvsem pri ozadju in večjih strukturnih površinah. Siva je pogosto mešana z rjavkasto ali pa rahlo modrikastim odtenkom, tako da pravzaprav prevzema nekaj tiste barve, ki se uporablja kot poudarek. Teh pa je letos več, poleg smaragdne pravzaprav skoraj vsi toni zelene, še posebej so priljubljeni tisti bolj umirjeni in zadržani, poleg teh pa še zamolkle rdeče modre in pa odtenki gorčično rumene barve.

poslovni prostorjedilna mizaZa presenečenje so letos poskrbeli pastelni odtenki vseh možnih barv. Uporabljeni so v sicer skromnih odmerkih, vendar vseeno kar precej živahni, in se pogosto znajdejo tudi na geometrijsko bolj oglatih in preprostih kosih, ki jim s tem dajejo pridih neke igrivosti in včasih sladkobne nežnosti, spet drugič pa od daleč spominjajo na senco fluorescentne navdušenosti devetdesetih let. Vsekakor je med barvami treba omeniti še pastelno oranžno barvo žgane gline, ki postaja vse bolj priljubljena. Dobro se ujema predvsem z naravnim odtenkom loščenega bakra ali medenine, ki se ravno tako prebijata v ospredje, predvsem na nivoju detajla, včasih pa tudi pri večjih površinah kot samostojen akcent, kjer barvo pravzaprav določa material sam po sebi. To je pač izraz še ene tendence, ki jo težko označimo kot specifičen trend, saj gre verjetno bolj za enega tistih razvojnih ciklov, ki kažejo pot naprej. Zvestoba čistim oblikam in navdušenje nad naravnimi lastnostmi materiala ter ekološko zavednimi obdelavami površin so še vedno trdne stalnice zadnjih nekaj let in bodo verjetno tudi v prihodnje.

Jaro Ješe


Sorodni članki

Namizna luč

Izbira primerne pisarniške luči je precej zahtevna naloga. Namizna luč mora v prvi vrsti dobro opravljati svojo nalogo, ...

Oprema kopalnice

Po jutru se dan pozna. Pa vi? Začenjate svoj dan v lično urejeni ...

Grafiti v stanovanju

Na kaj pomislite ob besedici grafit? Porisane stene? Pisane fasade? Sporočila na javnih mestih? Ulično umetnost? ...

Osvetlitev pohištva

Se tudi vam dogaja, da ob brskanju po omari potrebujete dodatno luč in včasih še manjšo baterijo? Pri Akronu smo ...


V Akciji

Akcija vgradnih omar s črnim okovjem in belim steklom
izdelano v Sloveniji
montaža, dostava
garancija 5 let

Akcija vgradnih omar s črnim okovjem in belim steklom

Vgradno omaro po meri lahko sedaj dobite po akcijski ceni, ceneje kar za 32 %. Omaro izdelamo po meri, dostavimo in zmontiramo. Pohitite, akcija traja samo do 30. 11. 2017.

Redna cena: 1169,12 € Akcijska cena: 795,00 €

Naročite se na brezplačne e-novice

Prejemali boste brezplačne koristne nasvete naših strokovnjakov o opremi doma, trendih na področju bivanja in naše posebne akcijske ponudbe.

Varnost podatkov 100% zagotovljena
S prijavo na e-revijo se strinjate s pogoji prijave
    Name: